Gardul nu este un simplu mijloc de protecţie pentru casa, curtea şi intimitatea dumneavoastră. Gardul este un element important, care dă personalitate casei tale, este practic, cartea de vizită a locuinţei tale. Fie că vorbim despre un proiect rezidenţial, agricol, sportiv, comercial, logistic sau de infrastructură (aeroporturi sau alte obiective cu grad mare de securitate), vorbim despre investiţii cu valoare mare şi foarte mare, pentru protecţia cărora este nevoie de un sistem de împrejmuire performant şi cu impact vizual.Pentru alegerea corectă a tipului de gard potrivit construcţiilor rezidenţiale este necesar să se ţină cont de următoarele aspecte:
1. Rezistenţă în timp
Este dată de protecţia la coroziune (cea mai rezistenţă soluţie în timp o reprezintă zincarea termică urmată de acoperire cu PVC, zincarea termică are o rezistenţă medie, iar electrogalvanizarea are o rezistenţă în timp mai scăzută decât zincarea termică), rezistenţă la intemperii, grosimea firului de sârmă.
2. Costul de montaj
Este strâns legat de sistemul de gard ales. De regulă, sistemele de înalta securitate vor avea cerinţe speciale de instalare şi un preţ ridicat.
3. Costul de întreţinere
Este strâns legat de tipul de finisare al sistemului de împrejmuire ales. Un sistem de stâlpi plus plasa, sau panouri, acoperite cu PVC vor rezistă şi 20 de ani fără a fi nevoie de vreo intervenţie, faţă de un sistem electrogalvanizat ce necesită vopsire laaproximativ 3-5 ani.
4. Design-ul
Este strâns legat de tipul proiectului dumneavoastră. Puteţi creşte valoarea proiectului dumneavoastră adăugând la designul ales o realizare profesională, cu materiale de calitate şi o instalare pe măsură.
5. Securitatea
Este unul dintre cele mai importante aspecte în împrejmuirea corespunzătoare a proiectului dumneavoastră. Un proiect logistic sau protecţia unui aeroport are nevoie de un grad de securitate mult mai mare comparativ cu un proiect din domeniul forestier.

Tipuri de garduri în funcţie de materialele utilizate

Dintre tipurile de garduri cel mai frecvent utilizate, ne vom opri asupra a trei dintre ele: gardurile din lemn, gardurile din metal și gardurile din beton.

Garduri din lemn

Lemnul este, încă din cele mai vechi timpuri, unul dintre materialele ce a legat o strânsă prietenie cu omul. Cu siguranță ați văzut la bunicii dumneavoastră sau măcar la vecinii acestora garduri din lemn văruite în diverse culori de la alb, verde, albastru până la negru, sau lăsate în nuanța naturală a lemnului.

Așadar, dacă vă doriți o casă cu aspect rustic, care să vă facă trecerea de la agitația cotidiană la liniștea din copilăria petrecută în casa bunicilor, pe care cei mai mulți dintre dumneavoastră ați trăit-o, iar cei mai puțin privilegiați cel puțin ați râvnit-o, gardul din lemn este alegerea ideală.

Calitatea lemnului din care se realizează gardurile este una superioară. Se optează în general pentru garduri din conifere( brad, molid), dar nu este o regulă. Pentru un aspect deosebit, gardurile de finisează cu lac cerat.Pe lângă aspectul rustic, aceste garduri sunt și rezistente întrucât se montează adesea pe fundații din beton.

În ceea ce privește prețul, acestea se încadrează în categoria de garduri ieftine. Orientativ, pentru un metru pătrat de gard din lemn veți plăti în jur de 50 lei.

Garduri din beton

Dacă sunteți adeptul modernității, iar gardul din lemn nu se incadrează în preferințele dumneavoastră, aveți și alte alternative. Una dintre ele, adesea utilizată, este gardul din beton. Principala caracteristică a acestuia este rezistența în timp care se datorează proprietăților mecanice deosebite ale betonului. În același timp, pe lângă durabilitate și rezistență, aspectul estetic este un alt atuu al gardului din beton. Designul elegant și impozant va pune în valoare întregul ansamblu rezidențial.

Gardurile din beton se realizează, în general, din panouri prefabricate caracterizate de faptul că se montează rapid, printr-o asamblare ușoară. De asemenea, subliniem faptul că aceste panouri pot fi personalizate după bunul plac.

Din seria de avantaje ale gardurilor din beton mai amintim faptul că nu necesită o întreținere specială în timp, dar și garanția oferită de producători, de obicei de 20 de ani.

În ceea ce privește prețul, pentru un panou având dimensiunile standard 1830 x 300 x 500 mm veți plăti aproximativ 35 lei, în timp ce pentru un panou de 2000 x 500 x 50 mm veți scoate din buzunat aproximativ 50 lei.

Garduri metalice

Dacă nu sunteți adeptul rusticului, dar nici a sobrietății gardului din beton, aveți la dispoziție o altă variantă: gardul metalic. Folosind acest tip de gard păstrați o comunicare deschisă cu mediul de dincolo de proprietatea dumneavoastră. În plus, casa dumneavoastră va putea fi admirată de fiecare trecător, nu doar de cei care vă trec pragul. Așadar, dacă nu vă doriți o intimitate exacerbată sau o izolare cât mai accentuată, gardul metalic este soluția potrivită. De asemenea, gardurile din fier forjat au o eleganță aparte dată de ornamentele utilizate, dar și o funcționalitate pe măsură.

Când se recomandă executarea gardului?

Cel mai adesea, gardul se execută cu mult timp înaintea casei, presupunând anumite corecţii, astfel încât, în final, acesta să intre în dialog cu ansamblul construit. În ceea ce priveşte proiectul construcţiei, ideal ar fi ca acesta să fie simultan cu cel al gardului şi mai ales al porţilor.

Ce obligaţii decurg din Certificatul de Urbanism şi Autorizaţia de Construcţie eliberate de Primărie pentru realizarea unui gard?

Acestea pot obliga la execuţia unui gard opac sau nu, metalic, din lemn, zidărie sau dintr-o combinaţie a acestora. Cel puţin aşa ar trebui să fie! În realitate, fiecare îşi alege gardul în funcţie de propriile preferinţe. Aşa că vedem multe garduri frumoase, adecvate casei şi curţii, sau adevărate monstruozităţi: opace, grele, strâmbe, rupte, prea înalte, prea înzorzonate.