Este suficient să mergeți la Muzeul Satului din București ca să constatați că avem o tradiție serioasă și îndelungată în privința construcțiilor denumite acum ECO. Da, construcții din materiale naturale de la piatră la argilă, de la lemn la stuf. Și totuși aceste tipuri de construcții și-au pierdut popularitatea, ba chiar sunt considerate inferioare, sunt disprețuite de majoritatea românilor.

Avantajele cabanelor pe structură din lemn

Preţ scăzut

Cel mai puternic factor, care influenţează deciziv decizia finală cu privire la tipul de casă construit. Preţul variază între 80-100 euro/mp pentru o costructie „la roşu” şi între 300-350 euro/mp pentru o construcţie la cheie, în aceste sume fiind incluse şi taxele. Aşadar, cu aproximativ 35.000 euro îţi poţi construi o casă de 100 mp, complet finisată. Preţul este foarte tentant, şi clar, foarte scăzut faţă de celelalte tipuri de construcţii.

Timp de execuţie foarte mic

Timpul necesar construcţiei unei case la cheie este de maxim 100 zile lucrătoare. Construcţia unei cabane din lemn se poate executa în orice anotimp. Din acest punct de vedere, întrece de departe alte tipuri de construcţii.

Eficientă din punct de vedere termic

Lemnul este un material poros, ce păstrează căldură pe timp de iarnă şi asigură o temperatură plăcută vara. Structura lemnului conţine bule de aer, care limitează abilitatea de a conduce căldură şi ajută la minimizarea energiei necesare pentru încălzire. Lemnul, fiind un foarte bun izolator termic, vă va asigura economii de bani pentru încălzirea locuinţei pe timp de iarnă. Consumul energetic pentru încălzire este redus cu până la 50% faţă de soluţiile constructive clasice.
Lemnul este un excelent izolator termic, rezistenţă pe care o opune trecerii unui flux termic este de 300 de ori mai mare decât a oţelului şi de 10 ori mai mare decât a betonului. El asigura un confort termic excelent indiferent de anotimp (casele din lemn fiind călduroase iarnă şi răcoroase vara). Temperatura pereţilor, chiar şi iarna, este de 18 grade comparativ cu 5 grade la pereţii din zidărie.
Datorită unei inerţii termice foarte mici, o casă din lemn se încălzeşte imediat, chiar şi în timpul iernii după o pauză foarte mare. Casele pe structura de lemn cu pereţi tip „sandwich” asigură un consum redus de energie pentru încălzirea locuinţei pe timp de iarnă şi răcirea pe timp de vara.
Lemnul menţine umiditatea la un nivel optim, aerul din interior nefiind niciodată prea uscat sau prea umed. Case din lemn sunt recunoscute că având un sistem propriu de aer condiţionat, sistem de aer condiţionat Pur Natural. O casă care nu are probleme cu gradul de umiditate va avea şi o temperatură constantă.

Flexibilitate

Dacă lemnul este de calitate şi casa construită corect, în cazul unui cutremur casele din lemn au o flexibilitate mare, datorită materialului – lemnul suportă mai bine diverse şocuri seismice. Lemnul fiind un material elastic, asigura rezistenţă construcţiei la seisme cu magnitudine de peste 8 grade pe scara Richter.

Aspect exterior

Exteriorul unei cabane din lemn poate varia în funcţie de preferinţele fiecăruia. Avantajul major este că acest tip de caban are un aspect plăcut chiar dacă nu este îmbrăcată la exterior. În acelaşi timp finisajele exterioare pot masca tipul construcţiei. Deci rămâne la alegerea fiecăruia cum trebuie finalizată la exterior.

Ideală pentru persoanele cu alergii

Lemnul, prin celulele sale, absoarbe şi emană umiditate regularizând astfel mediul ambiental interior. Lemnul nu permite depunerea de praf, casele din lemn fiind recomandate persoanelor cu deficienţe ale aparatului respirator sau persoanelor ce suferă de alergii.

Dezavantajele caselor pe structură din lemn

Un grad ridicat de risc în caz de incendiu

Deşi cei care se ocupă de construcţia unei astfel de case, susţin că lemnul este tratat şi rezistă la incendii, lucrurile nu stau tocmai aşa. Într-adevăr lemnul folosit la construcţia caselor, este tratat ignifug, doar că acest lucru este făcut destul de superficial la noi în ţară. Chiar dacă se dau mereu exemple de case pe structură din lemn construite în ţări precum S.U.A sau Canada, calitatea constructorilor şi a materialelor folosite acolo este mult mai ridicată decât în România. Aşadar în cazul unui incendiu serios, construcţia poate fi distrusă complet. Unii consideră că, durabilitatea caselor pe structură din lemn este mare în condiţiile în care se asigura protecţie împotriva focului şi putrezirii.

Un grad ridicat de risc la inundaţii

În cazul unei inundaţii serioase, precum spargerea unei ţevi, un robinet uitat deschis etc, lemnul se îmbibă de apă şi apar probleme serioase cu mucegaiul.

Izolaţie fonică slabă

Lemnul este prost izolator fonic, nu opreşte suficient zgomotul. O problemă unanim acceptată de susţinătorii acestui tip de construcţie este scârţâitul. În timp, lemnul se lasă, se umflă în diferite zone şi de aici apar problemele cu scârţâitul podelei, un zgomot destul de enervant. Pentru casele cu etaj, zgomotul de la etaj este amplificat destul de tare la parter, ceea ce este chiar supărător. Pe de altă parte se apreciază că, pereţii tip „sandwich” oferă o foarte bună izolaţie termică şi fonică.

Valoarea unei astfel de construcţii scade foarte mult în timp

Datorită faptului că în ţara noastră oamenii încă au îndoieli foarte mari legate de casele din lemn, acestea vor fi foarte greu de vândut. Dacă va-ţi construit o casă pe structură din lemn şi din diverse motive doriţi să o vindeţi (nu neapărat că sunteţi nemuţumit de calitatea construcţiei), veţi întâmpina dificultăţi mari şi vă veţi lovi de preconcepţia oamenilor legată de acest tip de construcţie, indiferent de cât de bună sau rezistentă este.

Nevoia constantă de reparaţii

O cabană din lemn necesită mai multă atenţie în timp, faţă de alte construcţii. La un interval de 5-10 ani trebuiesc făcute diverse reparaţii, în special la acoperiş. Pe de altă parte, garanţia pentru structura de rezistenţă este de 50 ani, iar durata de viaţă a unei case pe structura de lemn poate depăşi uşor 100 de ani.

Vedeţi aici modelele si preţuri pentru cabane din lemn.